Gulasz warzywny

Narodowe danie węgierskie, pochodzące od pasterzy (po węgiersku gulyás), potem stało się głównym daniem na wszystkich weselach. Gulasz znany na cały świecie i przyrządzany na różnym mięsie doczekał się również najzdrowszej wersji wegetariańskiej.

Podajemy go z kaszą lub kluskami śląskimi ale wyśmienicie smakuje na plackach ziemniaczanych. Włosi pewnie podaliby go z makaronem, Niemcy z Bratkartoffel a Chińczycy z ryżem. To nie ma znaczenia, każdy smakuje inaczej i nigdy się nie znudzi.

Można przygotować go jako zupę gulaszową: po prostu ugotuj w małej ilości posolonej wody ziemniaki pokrojone w małą kostkę. Jak będą miękkie dodaj gulaszu Gefreed’a i zagrzej. Wszystko zrobisz w 20 minut. 

Po węgiersku:  Jó étvágyat!

GULASZ WARZYWNY

Gulasz warzywny na chrupiących plackach ziemniaczanych Latkes.

Przygotuj placki na dwie osoby:

400g ziemniaków zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, jeśli będzie dużo wody odcedź ugniatając w rękach.

Do startych ziemniaków dodaj szczyptę soli i pieprzu i 2 duże łyżki mąki kukurydzianej, wymieszaj.

Na patelnię wlej tyle oleju żeby zakrył całe dno patelni. Na rozgrzany olej kładź łyżką starte ziemniaki i płaską łopatką dociśnij placki do dna żeby były cienkie. Smaż na niezbyt dużym ogniu. Tak żeby ledwie skwierczało. Lepiej trochę dłużej niż przypalić. Łopatką sprawdź czy placek pod spodem jest na tyle sztywny, że można go obrócić. Czas smażenia z obu stron 6-8 minut.

W tym samym czasie w rondelku na małym ogniu podgrzewaj gulasz.

Poukładaj placki na talerze dodaj gulasz, posyp pietruszką.

GULASZ WARZYWNY z kaszą jaglaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.