Klopsiki w sosie grzybowym

Klopsy

W Polsce klopsy, we Włoszech pollpette, w Szwecji köttbullar w Libanie kofty a na Śląsku karminadle. Cały świat je swoje klopsiki. Nikt nie wie gdzie i kiedy powstały najpopularniejsze kulki mięsne na świecie.

Przyrządzanie chińskich klopsów Wanzi z mięsa mielonego są datowane na III wiek p.n.e.  za czasów panowania dynastii Qin. No to może oni zaczęli tą historię.

Gefreed proponuje:

Klopsy mielone są tuż po schabowym drugą kulinarną wizytówką naszego kraju. W sosie pieczarkowym z dodatkiem podgrzybków przypomni kuchnię mamy, babci lub czasy dzieciństwa w przedszkolu. To propozycja domowego obiadu dla zabieganych. Typowo Polski przysmak podaj z ziemniakami gniecionymi z masłem i starymi buraczkami. Klopsiki w sosie grzybowym pasują z wszystkimi dodatkami: kaszą, ryżem, makaronem, plackami ziemniaczanymi, kluskami śląskim. Ta potrawa jest po prostu odjazdowa!

Wielu polskich kucharzy nie lubi słowa „smacznego” to powiem:

Jedzcie z apetytem!

Klopsiki w sosie grzybowym

Klopsiki są z dodatkiem marchewki pokrojonej w kostkę. Po zagraniu w rondelku, podawaj  z ryżem, kaszą lub makaronem. Gotowe danie skrop oliwą i posyp pietruszką. Możesz dodać odrobinę śmietany lub jogurtu.

kluski śląskie w sosie grzybowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *